Mistrovství ČR v horském orientačním běhu 2002


První listopadový víkend, tj. 2.-3.11.02 se konalo v okolí Litvínova další Mistrovství ČR v horském orientačním běhu. Centrum závodu bylo v budově soukromé sportovní ZŠ v Litvínově, kde byl po oba dva dny i cíl. Spolu s Milanem Venhodou, se kterým jsem letošní ročník absolvoval, jsme dorazili do Litvínova již v pátek večer. V sobotu ráno jsme vstávali do zamračeného, deštivého, ale celkem teplého počasí. Na sobotní etapu se jelo autobusem do Hrobu (tak se opravdu ta vesnice jmenuje) odkud se v 10 hodin hromadně startovalo. Zde nás čekala 26,6 km dlouhá trať s 1210 metry převýšení a 15 kontrolami v horském terénu s nadmořskou výškou 350-950 m.n.m.. Závod jsme rozběhli velice dobře. Na 3. kontrolu jsme ale zvolili přímý postup přes údolí namísto obíhačky a tím ztratili víc jak 4 minuty. Na 5. kontrole jsme doběhli chybující dvojici Bořánek&Seidl se kterými jsme se drželi v kontaktu až na 9. kontrolu odkud jsme šli rozdílné postupy. Oni šli na desítku téměř přímo přes hluboké údolí, které jsme narozdíl od nich obíhali. Z desítky následoval dlouhý seběh na 11. kontrolu, která byla zároveň druhou občerstvovačkou. Zde jsem již začínal tuhnout a přál si ať už to mám za sebou. Netrvalo to dlouho... V sobotu jsme dokončili v čase 255:14 na skvělém druhém místě 5 minut za již zmíněnou dvojicí Bořánek&Seidl.
Nedělní ráno nás sice uvítalo chladnějším počasím, ale bez deště. Start byl o půl hodiny posunut a tak jsme startovali 5 minut po půl deváté. Ta nedělní trať byla sice kratší nežli sobotní, ale o to měla větší převýšení. Čekalo nás 15 kontrol, 23,2 km a 1390 m převýšení. Hned na první kontrolu malá chybka, ale ta nás jen povzbudila k vyššímu výkonu. Dál běžíme bezchybně, ale díky mě dost pomalu. Fyzicky jsem za Vénou čím dál více zaostával a na občerstvovačce na 7. kontrole jsem začínal myslet na to že to vzdám. Nicméně jsme se nadlábli a pokračovali dál. Následovaly náročné kontroly ve svahu, kde se mimo cesty dalo velice obtížně traverzovat. Počasí také zrovna nebylo ideální - studený vítr a teplota kolem nuly. Na 12. kontrole jsem zažehnal žaket a byl jsem rozhodnut závod dokončit. Nadále jsme běželi bez chyb, ke konci ještě zrychlovali a do cíle doběhli na skvělém 2. místě v čase 249:24 v kategorii HH.
Pořadatelé z FS Praha pod vedením Honzy Tojnara připravili ve velice náročném terénu těžký závod s povedenými tratěmi. Po závodě jsem sice říkal všechno možné, ale ničeho nelituji - bylo to supr. Dále chci tímto poděkovat svému parťákovi Vénovi, že to se mnou vydržel, nenechal mě někde na traťi a podržel mě když jsem to potřeboval. Díky Véno!

--Hubánek--

Zpět